Şu ana kadar pek çok berbat sunuma denk geldik. İşin aslı, kimse de kötü bir sunum yapmak istemiyor. Ancak sonuç ortada! Kötü sunumlar arasında boğuluyoruz. Nasıl oluyor da bu kadar çok kötü sunum ile karşılaşıyoruz? Belki de sebebi basittir. Çünkü, kötü sunumları hatırlıyoruz. Eğer akılda kalan bir sunum yapmak istiyorsanız aşağıdaki 10 tavsiyemize kesinlikle uymalısınız! Böylece en akılda kalıcı sunumlara imza atabileceksiniz.
Şakayla başlamayın!
Herkes şakanın iyi bir başlangıç olduğunu ve sunum için rahatlattığı söylenir. Farklı olmak sizin elinizde. Şaka yerine teknik aksaklıklarla uğraşın. Sunumu bilgisayarda bulamayın, ilginç isimli bir sunumu açın. Bu anda bekleyin… Bırakın sessizlik oluşsun. Etkili bir sessizlikten daha iyi bir buz kırıcı olamaz.
Özel anekdot belirleyin!
Sunuma başlarken adınızı söylemeyin. Zaten biliyorlardır ve tekrar ederek vakit kaybetmeyin. Tam konuya başlayacak gibi bir cümle kurun. Ardından konu ile alakasız bir anekdot paylaşın. Anekdot o gün yaşadığınız trafik sorunu ya da markette aradığınız ürünü bulamamak olabilir.
Geçmişten Günümüze!
İnsanlar bir konunun tarihini öğrenmeye çok meraklıdırlar. İçinizden ben sıkılıyorum der gibi olduğunuzu görüyorum. Ancak unutmayın ki bir konunun nasıl ortaya çıktığını anlatmak kadar eğlenceli ve o konuyu öğrenmeye teşvik edecek çok az şey vardır. Konunuzun insanlık ile birlikte nasıl geliştiğini anlatın. Sümer tanrılarından birisinin konunuzla alakalı harika bir öğüdü muhakkak vardır. Olmazsa da söyleyin kim bilecek?
Sunumunuzun özetini paylaşın
Sunumda nelerden bahsedeceğinizi aktarın. Ancak bunu yaparken katılımcılara detaylı bilgi vermeyin. Yoksa siz daha oraya gelmeden internetten araştırmalarını ve size karşı ilgilerini kaybetmelerine neden olabilirsiniz.
Slaytlarınıza Odaklanmasınlar
Slaytlarınızın sizden rol çalmasını ister misiniz? Tabi ki hayır. Siz konuşurken katılımcıların güzel fotoğraflara dalıp gitmesine izin vermemelisiniz. Bunun için karışık yazı tipleri seçebilirsiniz, görselleri üst üste koyabilirsiniz. Böylece tüm gözler sizin üzerinizde olacak!
Veri paylaşın
İnsanlar anlattıklarınızı veriler ile desteklediğiniz zaman bayılırlar! Bu nedenle konunuz ne olursa olsun onlar ile birkaç araştırmanın sonucunu paylaşın. Bazı önemli verileri odaklamanız ya da çember içinde göstermeniz merak duygusunu arttıracaktır. Bunları net açıklamayın, bırakın merak etsinler. Veriyi nereden bulduğunuza dair kesinlikle bilgi vermeyin. Merak duygusu ne kadar güçlü olursa sunumuzun o kadar iyi olacaktır.
Slayt numarası ekleyin
Katılımcılarınızın slaytları takip edebilmeleri için slayt numaraları eklemeyi unutmayın. Sunumların sağ alt köşesine koyduğunuz numaralar katılımcılarınızın sizin ne zaman bitireceğinizi anlamaları için önemli olacaktır. Ancak unutmayın ki kaç slaytınız kaldığını bilmeleri belki bir an önce bitecek demelerine neden olabilir. Küçük bir sürpriz ile slayt numalarınızı rastgele oluşturun. 30’dan sonra 20 numara gelsin ya da 57 numaraya geçin. Böylece kontrolün sizde olduğundan emin olacaklardır. Hem de sonraki numarayı tahmin etmek isteyecekler. Küçük bir oyunlaştırma!
Çıkarımlarınızı dikkatle paylaşın
Sunumuzun ana hatlarını paylaşırken özenle her şeyin üzerinden geçin. Ana olarak bahsetmek istediğiniz noktayı bitirirken bir anda yanlış bir sonuç paylaşın. Bu sayede kalabalık gerçekten sizi dinliyor mu dinlemiyor mu fark edebilirsiniz. Eğer kimseden ses çıkmıyorsa harika gidiyorsunuz, devam edin.
Konuşmanızı güçlendirin
Konuşmanızın bitmesine yakın sanki daha çok anlatacağınız varmış gibi davranın ve her şeyi gözden geçirin ve detaylıca aktarın ki anlaşıldığından emin olabilin.
Soru soran siz olun
Katılımcıların soru sormalarından önce siz konudan bağımsız bir soru sorun. Katılımcılar biraz daha düşünsünler ve şaşırsınlar. Unutmayın ki şaşırmak sunumunuzu uzun süre hatırlamalarını sağlayacaktır!
Comments