Her sene olduğu gibi bu senenin başında da, yapılan araştırmalar, işe alım süreçlerinde aranan yetkinlikler, sektörel değişimler gibi olgular göz önünde bulunarak 2020’de öne çıkacak becerileri listelenmiş. Bu becerilere sahip kişilerin öne çıkacağı ve iş verenlerin bu becerilere sahip çalışanları arayacağı öngörülüyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı beceri listesi şu şekilde:
Karmaşık Problem Çözme
Eleştirel Düşünme
Yaratıcılık
İnsan Yönetimi
Beraber Çalışma
Duygusal Zeka
Karar Alma
Hizmet Odaklılık
Müzakare
Bilişsel Esneklik
Hazırlanan raporda bir de karşılaştırmaya yer verilmiş. Listedeki pek çok yetkinliğin yeri değişse de listeye Bilişsel Esneklik, Duygusal Zeka dahil olurken, Kalite Kontrol, Aktif Dinleme becerileri ise artık ilk 10’da yer almıyor. Karmaşık Problem Çözme Becerisi 5 yıldır yerini değiştirmezken, Eleştirel Düşünme Becerisi 4’ten 2’ye çıkarak yerini yükseltmiş. 5 yıl önce 2 numarada olan Beraber Çalışma Becerisi ise 5 numaraya gerilemiş durumda. 5 yıllık değişimde en fazla yer değiştiren yetkinilk ise 10. Sıradan 2.sıraya çıkan Yaratıcılık olmuş.
Listedeki becerilere baktığımızda pek çoğunun aslında sosyal beceriler olduğunu görüyoruz. Yani hangi meslekte veya uzmanlıkta olursanız olun, bu beceriler sizin için önemli.
Makinelerin hayatımızda kapladığı alanı düşündüğümüzde insan ilişkilerin aranan nitelikler olması anlaşılabilir. 5 sene önceki beceri listesinde bulunan Kalite Kontrol Becerisinin yeni listede olmaması da bunu destekler nitelikte. Hata payı düştükçe kalite kontrol becerisinin önemi azalıyor. Hata payı düştükçe şirketler üretim odaklı beceriler yerine, destekleyici ve sosyal becerilere odaklanıyor. Her şey olması gerektiği gibi giderken, üretim/hizmet minimum hatayla devam ederken, şirketler çalışanlarından yeni fikirler, değerler katmalarını bekliyor. Yine aynı şekilde karşılarına çıkabilecek gerek üretimden, gerek insan ilişkilerinden kaynaklanabilecek sorunları çözmelerini bekliyor.
Bu becerileri geliştirme düşüncesi daha önce hiç üzerine düşünmemiş ya da bu konularda çalışmamış kişiler için korkunç görünebilir. Aslında kişinin hem kendisinin çabalayarak hem de dışarıdan yardım alarak kolaylıkla geliştirebileceği beceriler. Bu beceri gelişim sürecinin tek handikapı ise zaman ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Pek çok teknik beceri gibi pratik yapmak ya da iş deneyimi kazanmak için değil, okumak, gözlemlemek ve uygulamak için gereken zamandan bahsediyorum.
Sosyal becerilerin neredeyse hepsi farkındalık ile başlar. Bu farkındalık bir kitaptan, filmden, eğitimden ya da oyundan gelebilir. Nereden gelirse gelsin bu farkındalık tohumu zihnimizde dönmeye başladığında, okuma yaparak, gözlem yaparak, bu konularda uzman kişilerden eğitimler alarak bu farkındalığı bir beceriye dönüştürebiliriz.
Sizin bu becerilerinizi anında geliştirebilecek, tek eğitimde çözecek, siz uyurken geliştirebileceğiniz mucizevi araçlar yok, olamaz. Zaman ve farkındalık bu becerilerin neredeyse tamamı için temel oluşturuyor.
O yüzden 2020 ve sonrasında kariyerinize yön vermek ya da iyi bir başlangıç yapmak istiyorsanız, zaman geçirmeden bu becerilerinizi nasıl geliştirebileceğinizi araştırın. Uzmanlara sorun, eğitim alın, yardım isteyin, kaynak taraması yapın.
Dünya giderek sosyal becerilerin önem kazandığı bir yer haline geliyor. Siz de dışarıda kalmayın.
Comments